Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз

...
Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз
Коментари Харесай

Огромен проблем с пчелите, пчеларите са в колапс и готвят национален протест

Готовност за национален митинг обявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение " Български свободни пчелари “. На конференция през днешния ден от организациите ще показват настояването си за водене на съответна по думите им политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причините за високата смъртност измежду пчели те и измененията в Закона за пчеларството.

" Високата смъртност измежду пчелните фамилии последните години е основният проблем пред нас, този проблем обаче като че ли не съществува пред виновните институции (Българската организация по сигурност на храните), които го изясняват единствено с климатичните аргументи, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка ", разяснява в " Преди всички " по БНР Сребрин Илиев, ръководител на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му този проблем, освен преките финансови загуби на заетите в бранша, води и до неспособност да се осигурят  пчелни фамилии, които да опрашват културите - това води пък от своя страна до понижаване на биоразнообразието. " Този развой за повишение на смъртността е годен за всички опрашители (не единствено медоносната пчела) и Европейска комисия го сложи на дневен ред - да опазваме опрашителите ", уточни Илиев.

Илиев сподели още, че в момента смъртността е пагубна, тук-там тя е 80 на 100.  " За способния орган този проблем не съществува - т.е. ние отново ще получим изказвания, че никой не е записал тази смъртност. А казусът би трябвало да се разпознава.

Според закона за пчеларството не сме ние, които ще идентифицираме тази смъртност. Разбира се, че и пчелари те имат виновност за това, но държавата би трябвало да изготви механизъм и система за разбор на аргументите и обстоятелствата, които довеждат до тази смъртност и да се вземат ограничения. Това разбиране би трябвало дори да се разпише в нормативен документ - смъртност при пчелните фамилии ", уточни още Илиев.

По думите му  пчелари те също имат виновност в случаите, когато с това се занимават хора с ниска подготовка, безсистемно хранене с нерегистрирани фуражи, потреблението непозволено на ветеринарно - медицински препарати, част от тях от Турция.

" Ако пчелари те афишират такава смъртност те ще бъдат осъдени, Българската организация по сигурност на храните също няма интерес от оповестяване на такава смъртност, защото въз основата на записано пчелно семейство се получава европейското финансиране.

Но към този момент е време да седнем и двете страни на масата и да създадем стратегия за разрешаване на този проблем. Нашите претенции ще ги дадем персонално на министъра на земеделието и храните, в понеделник ще го създадем, тъй като сме подготвени и на разговор ", сподели още ръководителят на Пчеларския браншови съюз.

Агенцията по храните оповестява в това време, че от 1 март  фермерите ще осведомят за пръскането с пестициди  само посредством основаната за задачата електронна платформа.

Всички останали способи за уведомяване отпадат. Платформата има за цел да усъвършенства координацията сред пчелари те и земеделците за запазване на пчелните фамилии от отравяне с препарати.

По данни на статистиката, записаните пчелари у нас са над 13 хиляди, в платформата обаче досега са се вписали едвам 4000 от тях. Няма краен период за регистрация в платформата. Ползването ѝ е гратис.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР